joi, 16 iulie 2009

Cu pisicutele... e de joaca!



Ajungi acasa obosita si pisicuta ta te intampina cu salturi de bucurie. Isi baga boticul la tine in geanta, se agata de tine cu gherutele. Daca ar putea vorbi, ti-ar spune pur si simplu: "Hai sa te joci cu mine!". Chiar daca oboseala este mare, e bine sa le facem animalutelor noastre dragi pe plac.

Desi pare o simpla... joaca, aceasta activitate are un rol esential in viata felinelor.

Pisicutelor le place foarte mult sa se joace si sunt foarte inventive. Practic, pot transforma orice intr-o jucarie (de aceea e bine sa nici nu le punem la dispozitie obiecte de valoare:). Oricat de mult le foloseste insa imaginatia, pisicutele se plictisesc destul de repede atunci cand se joaca singure.

Pisicutele au mare nevoie de miscare, necesara pentru sanatatea intregului organism. Joaca cu stapanul ar trebui sa fie, de aceea, cea mai importanta activitate fizica. Desi animalutele domesticite au instinctele mai putin dezvoltate decat cele ce traiesc in natura, forma lor fizica poate fi pastrata doar prin exercitarea talentelor "sportive" naturale. Atunci cand va jucati, pisicuta ta va fi un mic vanator, atlet si panditor.

Joaca e benefica pentru amandoua: vei putea sa iti cunosti mai bine animalutul, sa il intelegi. In plus, cu putina tactica, poti folosi momentele de joaca in scop educativ. "In joaca" ii poti dezvolta instinctele, o poti invata sa sara peste obstacole, sa cada in picioare, sa se fereasca de obiectele iesite in cale etc.

Tot acum iti poti da seama care sunt limitele ei... combative. Unul dintre semnele prin care posesorii de pisici se pot recunoaste (din fericire, doar din cand in cand) sunt micile zgarieturi de pe maini, care demonstreaza ca s-a depasit cumva limita "combativa" a pisicutei. Chiar daca noua ni se pare totul o joaca, la un moment dat animalutele noastre se pot lua in serios si deveni agresive! E bine sa stim care este limita de la care "joaca" devine o lupta pentru pisicuta. O data cunoscuta aceasta limita, o poti invata sa nu va muste si sa nu va mai zgarie.

Pentru a evita riscul ranilor, daca vrei sa incepi tu harjoneala, e bine sa o faci cu ajutorul unui obiect, nu direct cu mainile. Ea se va concentra asupra acestui "atacator" si se va razbuna pe el.

Un alt motiv pentru care joaca este benefica este marele consum de energie din timpul acestei activitati. Te-ai saturat sa iti gasesti casa ravasita ca dupa un raid al recuperatorilor mafioti cand te intorci de la munca? Atunci joaca-te cat mai mult cu pisica ta! Joaca o va face si mai putin agresiva. Dupa o sesiune intensa de harjoneala tot ce isi va mai dori animalutul tau va fi sa doarma.

Ai parte de un exemplar mai lenes, care evita miscarea cu orice pret? Invata sa il provoci! Curiozitatea este lucrul la care nu pot rezista. Un obiect micut (mai ales daca seamana cu un soarece) care se misca o va intriga si va sari imediat ca pe arcuri!

Daca duce o viata statica, pisicuta ta isi va pierde abilitatile si va deveni mai vulnerabila. De aceea e bine sa o tii in forma! 10-15 minute de joaca pe zi sunt o necesitate, mai ales daca lipsesti mai mult de acasa.

Nu trebuie sa privesti aceasta activitate ca pe un efort. Relaxeaza-te si bucura-te de compania micutei tale minuni! Vei ajunge sa astepti la fel de nerabdatoare ca si ea momentele de joaca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu