miercuri, 3 iunie 2009

Gelozia, boala grea...

Posesivitatea si gelozia pot face oamenii sa se simta sufocati. Prin aceasta atitudine nu faci altceva decat sa indepartezi persoana iubita de tine si sa o faci sa se simta prinsa intr-o menghina. In plus, prea multa gelozie te afecteaza si pe tine.
Sa o luam cu inceputul...



Othello si Desdemona
Othello a devenit simbolul geloziei. Iago i-a speculat nesiguranta si l-a convins prin intermediul ei ca devotata si iubitoarea lui sotie, Desdemona, ii e necredincioasa. Originile nesigurantei lui Othello se gaseau in despartirea traumatizanta de familia sa nobila, la varsta de sapte ani, cand fusese rapit si facut sclav. In ciuda uriasului sau success ca general in slujba ducelui Venetiei, se simtea vulnerabil si nesigur ca om de culoare printer albi. Pentru Iago a fost o prada usoara.



O stare afectiva negativa
Un sentiment chinuitor si obsedant pe care il provoaca in sufletul cuiva banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita ii este necredincioasa... Insa, ce e gelozia cu adevarat nu o stiu nici expertii, pentru ca se situeaza undeva intre emotie, stare de spirit si sentiment. Deseori, apare in mod brusc, sub forma unui atac, insotit de transpiratie, inrosirea fetei si batai accelerate ale inimii.Atunci cand vorbim despre gelozie probabil ca am putea vorbi despre cel putin trei lucruri diferite: in primul rand de gelozie ca despre un anume tip de comportament, un fel de competitivitate cu un rival, real sau imaginar.Am mai putea vorbi de gelozie ca tip de gandire, un fel de dorinta de exclusivitate in ceea ce priveste relatiile. Sau am mai putea vorbi, fireste, de gelozie ca emotie, de fapt de o combinatie de emotii, de reactii emotionale, combinatie care include frica, furie si anxietate.Studiile arata ca barbatii si femeile tind sa sufere de gelozie pentru motive diferite, de exemplu, atractivitatea fizica la un potential rival incita la gelozie mai degraba la femei decat la barbati.Formele de gelozie (si chiar gradul de intensitate) sunt conditionate cultural. Normele culturale decid adeseori cand, daca si in ce fel trebuie sa suferim de gelozie.


Barbat vs. Femeie
Barbatii si femeile reactioneaza diferit: femeile incearca sa faca fata starilor emotionale nascute de pierderea partenerului, in timp ce barbatii au tendinta de a se razbuna pe celalalt barbat care a intervenit. Aceasta diferenta de comportament, considera unii cercetatori, are radacini ancestrale si este strans legata de necesitatile de reproducere. Barbatii nu sunt gelosi pe o probabilitate, ci pe un fapt real. Femeile sunt geloase numai la gandul posibilitatii de a se intampla ca partenerul lor sa fie atras de altcineva.Intr-o anumita masura, gelozia este un sentiment normal, chiar justificat. Drama are loc cand gelozia incepe sa macine relatia. Amandoi partenerii sufera deopotriva: gelosul/geloasa se zbuciuma si traieste exagerat acest sentiment, intr-un mod irational, dar intretinut de anumite convingeri absurde, iar partenerul este marcat de lipsa de incredere si respect aratate de persoana iubita.


Si marile personalitati ale lumii au vorbit despre gelozie:„
Gelozia este mai mult o forma a avaritiei, manifestarea unui temperament cicalitor, decat expresia unei afectiuni ranite”- Victor Eftimiu
„Gelozia este viciul unei increderi nemarginite, virtutea unei inimi foarte sensibile”- Jeremy Bentham
„Gelozia e un monstru zamislit prin el insusi si nascut din el insusi”- William Shakespeare
„Gelozia e sentimentul care te face ridicol si te injoseste. Gelozia este umbra iubirii”- Liviu Rebreanu
„Gelozia e durerea de a vedea pe altul posedand ce posedam”- Diogene



Pentru a castiga lupta cu gelozia:
Intareste-ti increderea in tine!
Nu tine durerea in tine!
Lucreaza la imaginea ta!
Inceteaza sa intri in legatura cu tot ceea ce te face sa suferi!
Comunica fara ocolisuri!
Evita sa te gandesti la trecutul sentimental al celui de langa tine!
Nu te compara cu nicio alta femeie din trecutul sau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu